Cursus verhuisconflicten in het familierecht
Er wordt in de familierechtpraktijk steeds meer geprocedeerd over verhuizingen. Steeds meer ouders doen een beroep op de rechter als ze het niet eens zijn met de verhuizing van hun ex of als ze juist zelf elders willen gaan wonen.
De criteria die in geval van gezamenlijk gezag gelden voor een verzoek om vervangende toestemming om te verhuizen zijn inmiddels helder, maar de jurisprudentie over die criteria is bijzonder casuïstisch en het is lang niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe een zaak zal uitpakken. De Hoge Raad heeft in haar uitspraak van 15 oktober 2021 duidelijk gemaakt dat ook de ouder met eenhoofdig gezag niet zomaar mag verhuizen als de verhuizing negatieve gevolgen heeft voor de omgangsregeling tussen de kinderen en de andere ouder. De andere ouder kan de rechter om een verhuisverbod of een gebod tot terugverhuizen vragen. En hoe zit het met verhuizen door de ouder waar de kinderen niet hun gewone verblijfplaats hebben? Bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap? Ook daar zien we steeds meer zaken over.
Verhuiszaken zijn vaak lastige zaken, waarin er meerdere tegenstrijdige belangen moeten worden afgewogen en waarin er voor de betrokken ouders veel op het spel staat. De advocaat moet haar/zijn cliënt zorgvuldig adviseren over kansen en risico’s. Actuele kennis van de jurisprudentie is onontbeerlijk, maar ook tactisch moet er goed geprocedeerd worden.
Onderwerpen die aan bod komen:
In deze cursus behandelen we de belangrijkste jurisprudentie over verhuizingen, zowel in zaken met gezamenlijk als eenhoofdig gezag;
we gaan in op de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling van verhuisverzoeken en;
bespreken de tactische overwegingen die een advocaat met een cliënt moet maken om een verhuiszaak tot een goed einde te brengen.
Deze cursus is bestemd voor advocaten en mediators. De insteek van de cursus is praktisch: je kan de opgedane kennis direct toepassen in je eigen praktijk. Er is veel ruimte voor het bespreken van eigen casuïstiek.
Voor wie?
Ben je als advocaat of juridische professional werkzaam binnen het personen- en familierecht? Met deze cursus huiselijk geweld in het familierecht is je kennis weer helemaal actueel en up-to-date. Door het volgen van deze cursus personen- en familierecht, behaal je 4 PO-punten die officieel erkend zijn door de NOvA.
Hybride cursus
Onze docenten gaan graag de interactie met jou aan én wij ontmoeten jou graag persoonlijk. Maar, wij begrijpen ook dat reistijd niet ideaal is of dat jouw agenda soms overloopt. Daarom kun je deze cursus ook op afstand bijwonen. Jouw vragen en opmerkingen stel je gewoon aan de docent door middel van een chat of live verbinding. Tijdens een hybride cursus van MR. in opleidingen hoef je niet de hele cursus online te zijn. Als je minimaal 2 uur online bent, dan kun je de rest later terugkijken. Flexibel dus!
Spelregel hybride cursus:
Inloggen en bekijken vanaf je eigen (werk)plek;
vragen stel je in de chat of via een live verbinding;
de hele cursus wordt opgenomen, dus wat je niet live online hebt gevolgd kan je op een later moment terugkijken, zodat je alle punten van de cursus altijd kan behalen;
mocht je de cursus online volgen, dan dien je minimaal 2 uur online te zijn (bij online deelname hoef je namelijk niet de gehele cursus live te volgen);
bij gedeeltelijke deelname ontvang je achteraf de opname waardoor je het resterende deel kan terugkijken;
een aantal dagen voor aanvang ontvang je van ons een link om deel te kunnen nemen aan de cursus.
Let op, hybride cursussen vallen niet onder het online abonnement.
Een cursus van MR. in opleidingen volg je omdat:
deze lekker pragmatisch is: theoretische wetgeving wordt vertaald naar praktische handvatten waar je écht iets aan hebt;
deze wordt gegeven door bevlogen specialisten;
wij altijd persoonlijk en benaderbaar zijn;
je gegarandeerd PO-punten behaalt, omdat wij een door de NOvA erkende cursusaanbieder zijn, en dat voor een aantrekkelijke prijs!